«Δημιουργώ – Καινοτομώ»

Οι ομαδικές εργασίες των μαθητών της Γ τάξης για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεξιότητες των επαγγελμάτων με τίτλο: «Δεξιότητες Αποκτήστε Ζήστε Σταδιοδρομήστε» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Βασιλάκου Αργυρώ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ένας ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός Η/Υ πρέπει να διαθέτει φαντασία για τον αποτελεσματικό και πρωτοποριακό σχεδιασμό συστημάτων, υπευθυνότητα και συνέπεια για την διαχείριση τους. Χρειάζεται να είναι εργατικός σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης ή ξαφνικής αύξησης της δυσκολίας. Πρέπει να είναι επινοητικός και μεθοδικός για την αποτελεσματική και ασφαλή ανάπτυξη των συστημάτων.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ

Για να γίνει κάποιος υδραυλικός πρέπει να είναι επιδέξιος, μεθοδικός, προσεκτικός, επινοητικός και ταυτόχρονα συνεπής και πάντα πρόθυμος.  Επίσης πρέπει να έχει σωματική αντοχή καθώς πρέπει να σηκώνει βάρος και μετά να αντέχει να δουλέψει όσο απαιτείται.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Ένας εγκληματολόγος πρέπει να διαθέτει υψηλή επιστημονική κατάρτιση, ενδιαφέρον για έρευνα και
ικανότητα ανάλυσης. Επίσης χρειάζεται κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια. Να έχει επιστημονικό ήθος, να δείχνει υπευθυνότητα και σεβασμό στο διαφορετικό , καθώς και να μπορεί να αναλάβει ευθύνες και να πάρει πρωτοβουλίες. Χρειάζεται γνώση της αγγλικής και βασικές γνώσεις στους H/Υ.

ΦΥΣΙΚΟΣ

Ένας φυσικός πρέπει να διαθέτει μηχανική, γλωσσική και μαθηματική ικανότητα, δημιουργικότητα και ικανότητα παραγωγής ιδεών, ερευνητική διάθεση, παρατηρητικότητα, επιστημονική περιέργεια, αυτοσυγκέντρωση, πνεύμα συνεργασίας, ευχέρεια στη χρήση H/Y και της βιβλιογραφίας, ενδιαφέρον για την επιστήμη του, καλή μνήμη, δεξιότητα στην επίλυση προβλημάτων, αυτοσυγκέντρωση.

Χημικός Μηχανικός με ειδίκευση στα βιοκαύσιμα και άλλες μορφές ενέργειας

Περιγραφή επαγγέλματος:

  • Ο χημικός μηχανικός ασχολείται με περιβαλλοντολογικές έρευνες, μελέτες πάνω στα ορυκτά καύσιμα και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ασχολείται επίσης με τον σχεδιασμό, την λειτουργία και την παρακολούθηση χημικών εγκαταστάσεων και την παραγωγή αντίστοιχων προϊόντων σε βιομηχανική βάση.
  • Ειδικότερα επεξεργάζεται νέες βελτιωμένες τεχνικές για την παραγωγή χημικών προϊόντων και ερευνά τον εντοπισμό χημικών συνθέσεων που θα δώσουν νέα βελτιωμένα προϊόντα.
  • Ελέγχει και παρακολουθεί την παραγωγή των χημικών προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Εφαρμόζει χημικές και μηχανικές μεθόδους για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης.
  • Ασχολείται με το σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη των εργασιών της κατασκευής, συναρμολόγησης, τοποθέτησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες παραγωγής χημικών προϊόντων.
  • Πραγματοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αντιρρύπανσης σε διάφορες βιομηχανικές μονάδες.

Συνθήκες εργασίας:

Ένας χημικός  μηχανικός συνήθως εργάζεται σε εργαστήρια και βιομηχανικά περιβάλλοντα.  

Επαγγελματικές προοπτικές:

  • Το επάγγελμα αυτό είναι ένα αρκετά ανερχόμενο εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και των περιβαντολλογικών καταστροφών. Επίσης είναι απαραίτητο στην παραγωγή και στην έρευνα για τη βελτίωση των προϊόντων, ωστόσο η αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. Οι αμοιβές του Χημικού Μηχανικού θεωρούνται ικανοποιητικές.
  • Ο Χημικός Μηχανικός μπορεί να εργαστεί στα υπουργεία Δημοσίων Έργων, Γεωργίας, Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων, σε εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, ποτών, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων, πετρελαίου, χαρτιού.
  • Επίσης μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας για τη μελέτη και την κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ως καθηγητής σε τεχνικές σχολές, λύκεια και εκπαιδευτήρια, εφόσον κατέχει το πτυχίο της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής της ΣΕΛΕΤΕ.

Απαιτούμενες δεξιότητες:

  • Οργάνωση, μέθοδος και υπευθυνότητα, ομαδικότητα, διοικητικές ικανότητες, αγάπη για το επάγγελμα του και την επιστήμη του, εργατικότητα, εξυπνάδα και ευρηματικότητα.
  • Επιδεξιότητα χρήσης Η/Υ και του χειρισμού των μηχανών.
(Μαθητές: Γιάννης Στελλάκος, Νίκος Σταυρόπουλος, Θανάσης Σαργίωτης, Σταύρος Σκάλτσας)  

Χημικός μηχανικός με ειδίκευση στα βιοκαύσιμα και άλλες μορφές ενέργειας

Περιγραφή επαγγέλματος:

Ο χημικός μηχανικός ασχολείται με τον σχεδιασμό, την βελτιστοποίηση και τον έλεγχο των χημικών και
φυσικών διεργασιών της χημικής βιομηχανίας. Έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και
εξοικονομούν ενέργεια. Σχετίζεται με τις επιστήμες της χημείας, φυσικής, μηχανολογίας, μαθηματικών, νέων τεχνολογιών, περιβάλλοντος κλπ.

Περιβάλλον εργασίας:

Στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή στο εργαστήριο.

Απαιτούμενες δεξιότητες:

Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος είναι: δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία, άνεση στην κοινωνική επαφή, οργάνωση, μέθοδος, υπευθυνότητα, ομαδικότητα και μηχανικές, υπολογιστικές και διοικητικές ικανότητες.

Απαιτούνται επίσης γνώσεις χημείας, φυσικής, μαθηματικών, οικονομίας και δεξιοτεχνία στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.