‘’Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ‘’

Κατά το Σχολικό Έτος 2022-23 υλοποιείται στο σχολείο μας, Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με θέμα: ‘’Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ‘’. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να αντιληφθούν την επίπτωση της αλόγιστης χρήσης ενέργειας στην οικονομία της χώρας και στο περιβάλλον και  να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, με απώτερο στόχο να αναπτύξουν ‘’ενεργειακή’’ και ‘’περιβαλλοντική’’ συνείδηση. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές/τριες θα αναλάβουν ομαδικές γραπτές εργασίες γύρω από το θέμα αυτό. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα ενισχυθούν με επισκέψεις που θα γίνουν σε Αιολικά πάρκα και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, με στόχο τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης γύρω από το θέμα αυτό. Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των αποτελεσμάτων με θεατρικό δρώμενο.

Υπεύθυνοι  εκπαιδευτικοί:  

Ιωαννίδη Παρασκευή ΠΕ03 (συντονίστρια) , Μαχαίρα Χριστίνα ΠΕ03 και Κωνσταντόπουλος Φώτης  ΠΕ16

Συμμετέχουν: 25 μαθητές από την Β’ και Γ’ τάξη του σχολείου μας.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

· ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ  (ΟΡΥΧΕΙΟ):  Οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς και συζήτησαν για την καλή χρήση του λιγνίτη

  • Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα : Οι μαθητές συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας πριν την ξενάγηση στο σχολείο, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και στο σχολείο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:  

Με το πέρας του προγράμματος οι μαθητές κατανόησαν την αξία της ενέργειας καθώς και τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης της σε σχέση με το περιβάλλον και την οικονομία. Διερεύνησαν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας και αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των μορφών. Αφού ασκήθηκαν στη μεθοδολογία της έρευνας, ανέπτυξαν την ικανότητα καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σε σχέση με το θέμα, ενώ παράλληλα απέκτησαν ενεργειακή και περιβαλλοντική συνείδηση.